1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ДПС ще предложи да се създаде административно звено за тютюна към МЗХ

ДПС ще предложи да се създаде административно звено за тютюна към МЗХ

Това е една от дългосрочните идеи на партията за подпомагане на сектора

Почти две години след окончателната ликвидация на бившия Фонд "Тютюн", който се занимаваше с регулациите и субсидиите в сектора, ДПС предлага да се създаде държавно звено "със съответните регионални структури, които да имат разпределителни и изпълнителски функции", пише "Капитал Дейли". Това е една от дългосрочните идеи на партията за подпомагане на тютюнопроизводството. В комбинация с предложението за създаване на регистър на търговците в сектора, както и с назначаването на държавни експерти по качеството, на практика ДПС прави крачка назад от либерализацията на сектора, която според партията "е грешка с тежки икономически и социални последици" за производителите.

Добре (не)забравено старо

ДПС предлага два пакета мерки - спешни и дългосрочни,  за подпомагане на тютюнопроизводителите, стана ясно от декларация, изчетена в петък от депутатът от ДПС Алиосман Имамов от парламентарната трибуна. Вторият от тях съдържа идеите за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, за които съобщи преди няколко седмици лидерът на движението Лютви Местан.

От думите на Имамов стана ясно, че ДПС ще предложи да се създаде административно звено за тютюна към земеделското министерство "със съответните регионални структури, които да имат разпределителни и изпълнителни функции". Той не даде повече подробности за бъдещите дейности на въпросната структура, а и все още няма публикуван проект на промени в закона. Имамов съобщи като друго предложение да се регламентира дейността на държавните експерти - "правомощията и санкциите, които могат да налагат", което очевидно включва и контролни дейности. Идеите на ДПС силно напомнят за функциите на бившия фонд "Тютюн", който бе окончателно ликвидиран през 2012 г.

Имамов обяви и друга очаквана мярка - създаването на регистър за търговците на тютюн, към които ще има определени изисквания -  да сключват с производителите взаимноизгодни договори, в които да се определя начало и край на кампанията по изкупуване на суровината, цени и др.

Оценители на качеството

Като една от спешните мерки за подобряване на сектора от ДПС посочват лансираната преди няколко седмици идея за държавни оценители на качеството. Имамов предлага агроминистерството да назначи  такива служители спешно, така че те да се включат още в настоящата забавила се кампания по изкупуване на ориенталските тютюни. От ДПС твърдят, че оценителите, наемани от търговците, категоризират с по-ниско от реалното качество тютюна с цел да занижат цените. Държавните оценители биха могли да дават становище при такива спорове, смятат от партията.

Оттам имат и идеи, свързани със субсидиите. Така например земеделското министерство трябва да потърси начин предвидените за 2014 г. 100 млн. лв. държавни помощи да бъдат изплащани спрямо произведените през миналата година количества, а не на база референтен период 2007 - 2009 г., както е в момента. Партията възнамерява и да потърси възможности за подпомагане на отрасъла чрез други програми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.