1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дянков първо подписва меморандум, после казва: „Никакви споразумения извън законовата процедура не важат за мен!“

Дянков първо подписва меморандум, после казва: „Никакви споразумения извън законовата процедура не важат за мен!“

Това е скандално и недопустимо, смятат 65 на сто от гласувалите в анкетата на AGRO.BG

Земеделските производители наистина получиха леден душ от финансовия министър Симеон Дянков. През септември браншовите организации подписаха с него споразумение за 570 млн. лв. за сектора в следващия бюджет. В бюджета за догодина, обаче са заложени 230 млн. лв. по-малко. Зърнопроизводителите първи скочиха заради орязаните пари за национални доплащания за обработваема площ. На заплахите им, че ще се вдигнат на протест министър Дянков отвърна със заплаха, че ще им вземе и това, което е предвидил за тях.

„В последния месец научихме нещо, което не знаехме преди, а именно, че следващата година не само ще е по-трудна от тази година, но и че ще е рецесия за голяма част от Европа“, обясни финансист номер едно, а в последвалия спор с представителите на зърнопроизводителите Дянков контрира, че има законова процедура за изготвянето на държавния бюджет, която не включва подписването на споразумения с отделни отрасли и категорично заяви: „Никакви споразумения извън тази процедура не важат за мен“. В резултат ден по-късно зърнопроизводителите му поискаха оставката.

Че Европа е в криза – никой не спори. Че не се знае каква ще е следващата година и дали ЕС няма да изпадне в дълбока рецесия – да, и това не може да се пренебрегва. Има процедура за изготвянето на бюджета – добре, но тогава логично следва въпросът – какъв е въобще смисълът от подписването на подобни меморандуми, споразумения и т.н., след като те не се знае дали ще бъдат изпълнени?

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

                                                             Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.