1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Един от основните проблеми на животновъдите в Кюстендил е липсата на кланица

Един от основните проблеми на животновъдите в Кюстендил е липсата на кланица

Най-близката кланица е в София, което представлява затруднение за повечето хора

Над сто земеделски производители, животновъди и пчелари се включиха в организирания от община Кюстендил семинар, свързан с кандидатстването с проекти, които да дадат възможност за финансиране от европейските фондове. На срещата, провела се в читалище „Братство”, присъстваха представители на Министерството на земеделието и храните, областните служби, Регионалната ветеринарномедицинска служба и община Кюстендил.

Главните проблеми, представени от животновъдите в Кюстендилско, са свързани с липсата на кланица. Най-близката кланица е в София, което представлява затруднение за повечето хора. Много от тях изразиха недоволство от намаляването на националните доплащания, както и непризнаване на акциза върху горивата, използвани в животновъдството.

Липсата на организация на земеделците и животновъдите в града също е един от проблемите, които трябва да се разрешат. Взето беше решение да се организират допълнителни срещи, целящи създаването на подобни организации, които да защитават колективните интереси. По време на семинара местните животновъди бяха запознати с правилата за регистрация на добитъка, както и със задълженията, които всеки стопанин трябва да изпълнява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.