1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК стартира обществено допитване по Пътната карта на „Стратегия от фермата до трапезата“

ЕК стартира обществено допитване по Пътната карта на „Стратегия от фермата до трапезата“

Всички заинтересовани страни, които имат мнения и предложения във връзка с пътната карта на стратегията „F2F“, могат да ги изпратят онлайн на английски език до 16 март 2020 г. в полунощ брюкселско време

На 17 февруари 2020 г. Европейската комисия (ЕК) постави началото на обществената консултация върху пътната карта* (на аглийски „Roadmap”) на „Стратегията от фермата до трапезата“ (на аглийски „Farm to Fork Strategy“/“F2F“). Главна дирекция „Здраве и безопасност на храните“ към ЕК (DG SANTE) е отговорната за консултацията администрация.

„Консултациите ще имат за цел да съберат подходяща информация за предизвикателствата, пред които са изправени първичните производители, производителите на храни, преработката и търговията на дребно и гражданите. По-специално консултациите ще имат за цел да идентифицират основните пропуски, които биха могли да бъдат отстранени на равнището на Европейския съюз, и да идентифицират областите, в които Съюзът може да има добавена стойност.“, се посочва в пътната карта на стратегията „F2F“.

Пътната карта е отворена за предоставяне на обратна връзка за период от 4 седмици. Всички заинтересовани страни, които имат мнения и предложения във връзка с пътната карта на стратегията „F2F“, могат да ги изпратят онлайн на английски език до 16 март 2020 г. в полунощ брюкселско време.

Получените възгледи по темата ще бъдат взети предвид от ЕК при по-нататъшното развитие и фина настройка на инициативата. Очаква се Комисията да публикува доклад с резултатите от консултацията на уебсайта на инициативата, обясняващ приетите предложения и защо някои предложения не могат да бъдат приети.

Страница на  „Farm to Fork Strategy“.

„Стратегията за устойчива храна е ключова за постигането на целите на Европейския зелен пакт. Тази стратегия определя регулаторните и нерегулаторните мерки, необходими за създаване на по-ефективни, интелигентни за климата системи, които осигуряват здравословна храна, като същевременно осигуряват достоен живот на земеделските производители и рибари“, се посочва в уебсайта на инициативата.

Източник: https://ec.europa.eu

*ЕК използва пътна карта за определяне на обхвата на: основен нов закон или политика; оценка на съществуващ закон или политика; проверка на годността на пакет от свързани съществуващи закони и / или политики. Пътните карти описват проблема, който трябва да бъде решен, и целите, които трябва да бъдат постигнати, обясняват защо са необходими действия на ЕС, очертават вариантите на политиката и описват основните характеристики на стратегията за консултации.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.