1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Елена се надява на защитено географско указание за своя деликатес

Елена се надява на защитено географско указание за своя деликатес

През най-оживените месеци община Елена дори не побира туристите, макар че има 185 официално регистрирани семейни къщи за гости и семейни хотели. Три фестивала, сред които и този на Еленския бут, който тази година няма да е традиционно на Димитровден, а от 15 до 17 ноември, допълват екологичните характеристики и стратегия на района. За да се регистрира защитено географско указание за еленския бут обаче трябва още няколко местни производители да се заемат с производството му. Лицензиран засега остава само един, Владислав Велев, който започва с една сушилня, преди 9 години, в условията на криза. После строи цеховете за сушене. От векове еленчани приготвят еленския бут на трап. Днес по технология, която не допуска нищо, освен сол и въздух, сушат месото около 13 -14 месеца докато узрее.

Просто и чисто е, всеки може да се изкуши, но климатът със специфично хладно течение при големи амплитуди е този, който прави еленския бут, уточнява единственият лицензиран производител Владислав Велев. Кметът на община Елена Дилян Млъзев е сигурен, че тъкмо затова Елена ще защити географско указание пред Европа.

Това би подсилило още интереса към историческия туризъм, за който градът и общината с 124 населени местенца (някои с по един жител) имат запазено място, с Даскалоливницата (за леене на даскали) и 31 църкви, построени през Възраждането.

Срещи с Еленските родове и производители може да гледате в две издания на "Говори България" по  АгроТВ, едното от които на 22 септември, 2019 година.

Автор: Ваня Манолова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.