1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Еленският бут пострада от коронавируса

Еленският бут пострада от коронавируса

Производители на деликатеса разкриха за спад на продажбите

Пандемията от коронавирус, обхванала целия свят, засегна и производителите на традиционния за района на град Елена деликатес - еленски бут. Повече ще разберете от Христо Христов, който е един от най-големите производители на продукта.

 „По принцип бизнесът ми е разнороден и се занимавам в производство на местни деликатеси, с хотелиерство, ресторантьорство. Удари ни пандемията икономически. Наистина много ни удари. Бутовете, които предлагаме са на 2 години, именно защото не успяхме да пласираме – на 18-19 месеца са. Главната причина е, че миналата година нямаше празник на еленския бут и не можехме да си пласираме продукцията. Пандемията доста сериозно ни удари“, разкри производителят.

Преседял толкова време, бутът може ли да се развали?

 „Няма никакъв проблем. Бутът си е естествено изсушен. Поел си е необходимото количество сол. Няма как да се развали и така нататък“, увели той.

Промяната в климата през последните години влияе ли негативно или позитивно на „зреенето“ на еленския бут?

„Не бих казал, че влияе. Елена си е хубав град с много богата история и продукцията ни е много добра по отношение на вкусови качества. Дали ще вали дъжд, дали ще вали сняг, дали ще бъде слънчево, няма никакво значение. Важно е проветряването. Ако не се спази технологията има вероятност външно да мухлясат бутовете, дори да се развалят – да не са годни за консумация“, добави Христов.

Повече за производството на една от гордосите на България, гледайте в рубриката Агротема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.