1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Елитни биволи на изложение в Разградско

Елитни биволи на изложение в Разградско

Интересът към отглеждането на биволи се повишава

10-годишната биволица Петя от ферма в добричкото село Овчарово спечели Голямата награда на Третото национално изложение по биволовъдство в разградското село Гецово. Биволицата взе и първата награда в категорията си.

Елитните добичета дефилираха пред публика на специален манеж. 14 от изложените 60 животни спечелиха награди в различни категории.

Извън конкурсната програма най-голям интерес предизвикаха биволи албиноси. 3-месечните Гошо и Витка са от ферма в пернишкото село Рударци. Албиноси сред този вид се срещат изключително рядко и в страната в момента те са едва пет.

"Биволовъдството е перспективен отрасъл. За разлика от отглеждането на крави, гледането на биволи се подпомага от Европа с 200 евро на животно годишно", заяви проф. д-р Костадин Желев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Около 5200 биволици от породата „Българска мура” се отглеждат в момента в България. Стратегията за развитие на биволовъдството предвижда до 2013-та година популацията им да се увеличи. Видът е сред 16-те застрашени български породи, за които държавата дава субсидии. Биволовъдството се финансира и от Европейския съюз, където през последните години се е повишил интересът към отглеждането на биволи, защото животните не боледуват от „Луда крава”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.