1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Енолозите прогнозират с около 40% по-слаба реколта от грозде в Пловдивския регион

Енолозите прогнозират с около 40% по-слаба реколта от грозде в Пловдивския регион

Снимка:

Основна причина за ниските добиви са климатичните условия

Енолозите прогнозират с около 40 на сто по-слаба реколта от грозде в Пловдивския регион тази година. Основна причина за ниските добиви са климатичните условия - рекордни температури както през зимата, така и през лятото, каза доц. Валентин Бамбалов, технолог в местна винарска изба, цитиран от dariknews.bg.

Значителна част от лозята измръзнаха, от което добивът намаля, а заради сушата качеството на останалото грозде е сериозно компрометирано, коментира технологът. По думите му спасени са били само тези лозя, чиито стопани са имали възможност за капково напояване, а останалите са били стресирани от сушата.

От друга страна според специалиста реколтата е интересна, защото е по-различна, получило се много узряло и концентрирано грозде. При по-внимателен подбор от страна на технолозите биха се получили интересни и качествени вина, смята той.

За първи път тази година кампанията по изкупуването на гроздето в Пловдивски регион започна значително по-рано - на 20 август за бялото грозде и в началото на септември за червеното, каза енологът. Заради това цялата кампания по гроздобера се очаква да привърши до края на септември вместо както е по принцип - в края на следващия месец, допълва БТА.

По-ниският добив обаче не променя изкупните цени на гроздето, които и тази година остават в рамките на 70-90 стотинки за бялото грозде и около 60-70 за червеното. Само някои сортове бяло грозде, заради сниженото качество, ще се изкупуват на малко по-ниска цена от посочената, коментира Валентин Бамбалов. Той добави, че за винопроизводителите е важно гроздето да се обере в точния момент - когато притежава подходящите параметри за преработка.

Бамбалов посочи Пловдивския регион като един от най-добрите в страната за отглеждане на лозя. В района има два основни тероара - южните склонове на Средна гора и северните на Родопите, известни като Родопската яка. В Средна гора имаме канелено-горски почви, добър въздушен и воден дренаж и склонове с малък наклон, което създава условия за отглеждане на грозде за червени вина, отбеляза специалистът.

По традиция с древен ритуал за мачкане на грозде и избиране на кралица на виното в пловдивското село Старосел отбелязаха началото на гроздобера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.