1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС подпомага с 15 млн. лв. българското производство на качествени плодове и зеленчуци

ЕС подпомага с 15 млн. лв. българското производство на качествени плодове и зеленчуци

Снимка:

Очаква се схемата да започне да действа от началото на 2012 г.

15 млн. лв. ще искаме от ЕС за подпомагане на българското производство на качествени плодове и зеленчуци. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на пресконференция в МЗХ. Той информира, че министерството е разработило схема за предоставяне на помощта, която до края на месеца ще бъде внесена за одобрение в Европейската комисия. След одобрение от ЕК ще знаем точната сума за подпомагане, посочи зам.-министър д-р Цветан Димитров. Очаква се схемата да започне да действа от началото на другата година, а средствата да се изплащат до края на 2012 г. Тя ще се прилага през 2012 и 2013 г. Средствата ще бъдат европейски. При кандидатстване пред ДФ „Земеделие” производителите ще трябва да посочат площите си за подпомагане и вида на произвежданата от тях продукция. Целта на схемата е да се подобри качеството на произвежданите в България и предлагани на пазара домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии, обяви Георги Ралчев, началник на отдел  в Дирекция „Растениевъдство” в МЗХ.

Удостоверяването на качеството на предлаганите на пазара домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии ще се осъществява от инспекторите по контрол на качеството от Българска агенция за безопасност на храните. Контролът на качеството ще се извършва на всички етапи на производството и търговията с посочените плодове и зеленчуци, включително по време на транспорт. Производителите са длъжни да осигурят на инспекторите достъп до местата, където се извършва заготовка, съхранение и търговия на плодовете и зеленчуците, както и до транспортни средства, които ги превозват за предлагане на пазара и да им предоставят информация и всички документи, необходими за оценка на качеството на проверяваните партиди. Проверката на качеството се извършва чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване. Ще бъдат проверявани само произведените продукти, които са предназначени за пазара преди да постъпят в търговската верига.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.