1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Етикетите на биопродукти да включват информация какъв е произходът на сорта или посадъчния материал

Етикетите на биопродукти да включват информация какъв е произходът на сорта или посадъчния материал

За това призова евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждане на регламента относно биопроизводството и етикетирането на биопродукти на заседание в ЕК

Етикетите на биопродукти да включват информация какъв е произходът на сорта или посадъчния материал. За това призова евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на обсъждане на регламента относно биопроизводството и етикетирането на биопродукти на заседание на Комисията за земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, което се състоя в Брюксел днес, 24 март.

Неков, който е член на комисията заяви: "Имаме много качествени местни сортове, които са създадени и разработени тук. Смятам, че трябва да се въведе текст или емблема върху етикета на биопродукта, който да показва какъв е произходът на използвания посадъчен материал или сорт. Това ще бъде гарант за качество и ще спомогне за по-лесна идентификация на потребителите с дадените продукти. Тази стъпка ще бъде и стимул за нашите научни институти да продължат научната дейност в разработка на качествени европейски сортове." Момчил Неков направи това предложение след срещите си с представители на българските научни институти и на производители по време на земеделското изложение АГРА 2015 в Пловдив по-рано този месец. 

Относно регламента за биопроизводството Момчил Неков подчерта нуждата от гаранции, че проверките не трябва да бъдат занижавани, за да не пострада дълго граденият имидж на биопродуктите. Това е особено важен елемент в нововъведението „групово сертифициране", чиято цел е да се намали административната тежест върху новонавлизащите производители. Момчил Неков допълни, че „това е защитен механизъм както за останалите участници към този групов сертификат, така и за марката „био".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.