Проект за трансфер на иновативни практики при прилагането им изпълнява СППЗ
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) представи разработeния проект „Трансфер на иновативни практики при прилагането на европейските изисквания и норми при индустриално замразяване на плодове и зеленчуци”, спечелен по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и финансиран от Европейския социален фонд. Бюджетът на проекта е 189 695 лв., а срокът за изпълнение на дейностите по него - 24 месеца в периода април 2013 г. – март 2015 г.
СППЗ е разработил проекта с цел подпомагане на предприятията, замразяващи плодове и зеленчуци при прилагането на иновативни технологии, с които се осигурява производството на висококачествени продукти при спазване на регламентираните нормативни изисквания. Осигуряването на възможност на фирмите да наблюдават и приложат в дейността си по-добра организация на производствения процес, използване на енергоспестяващи машини и технологии е другият фокус на проекта.
Специфичните цели на проекта са насочени към установяване на постоянни партньорски отношения с водеща фирма в производството на технологични линии, изпитване и внедряване на нови технологии в индустриалното замразяване на плодове и зеленчуци, обяви председателят на СППЗ Константин Ламбрев. По думите му те ще включват взаимен трансфер на ноу-хау и добри практики между партньорите и анализ на състоянието на сектора на преработката на плодове и зеленчуци в партньорските страни и установяване на проблеми на фирмите, замразяващи плодове и зеленчуци.
Основната насоченост на проекта е свързана с обучението на специалисти от фирмите преработватели на плодове и зеленчуци у нас. Близо 150 представители на преработвателната ни промишленост ще бъдат запознати с модерните технологии и стандарти.
СППЗ, като изпълнител на проекта, е воден от мисията да работи за издигане на престижа на бранша и изгради мост между интересите на производителите и грижата за потребителите, съчетавайки практическия опит на фирмите и постиженията на научните звена за производство на храни с високо качество. Затова и основните дейности на браншовата организация са насочени към информационно обслужване и подкрепа на членовете в областта на технологията, техниката, научните постижения, маркетинга, законодателството. В помощ на фирмите Съюзът издава и специализирана литература.
Партньор на СППЗ в изпълнението на проекта е шведското Дружество с ограничена отговорност „Джон Бийн Технолоджис” АБ (JBT AB) - световен лидер в технологиите за замразяване и охлаждане в сферата на хранително-вкусовата промишленост и първият в света производител и до днес пионер в разработването на иновации в техниката и технологията за соло замразяване на плодове и зеленчуци, както и на други храни. С помощта на оборудване, произведено от JBT AB, се преработват 50% от замразените храни в света. Фирмата присъства в България със свое търговско представителство. Партньорството й по проекта ще допринесе за постигането на проектните цели чрез осигуряване на най-модерно ноу-хау в сферата на индустриалното замразяване на плодове и зеленчуци, осигуряване на висококвалифицирани експерти от световен мащаб и предоставяне на съвременни разработки, включително и специализирана литература, увериха от СППЗ.
Големият проблем за бранша остава липсата на суровина за преработка, обяви Константин Ламбрев. По думите му производителите на плодове и зеленчуци са сред най-ощетените откъм субсидии в продължение на цели седем години. Положението им се е влошило и от нелоялната конкуренция на субсидирана продукция от Европа, Турция и Македония, чиито евтини стоки заливат вътрешния пазар, допълни той. Затова и много от градинарите вече са заменили отглежданите култури със зърно, слънчоглед или царевица. Известно е, че при зърнопроизводството директните плащания покриват около 30% от разходите на фермерите, а при плодовете и зеленчуците тези помощи покриват под 1%. Производството се срина до критични нива и заради липсващите стимули за изкупуване, допълни Ламбрев.
При тези условия преработвателите ни търсят изход и при тях вече се наблюдава нова тенденция, която има потенциал да съживи пазара - увеличение на дела на замразените плодове и зеленчуци за сметка на топло консервираните. Под влиянието на европейския пазар през последните години преработвателните фирми у нас са направили значителни инвестиции в хладилни бази и съоръжения за замразяване на плодовете и зеленчуците.