1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ФАО прогнозира по-слабо производство на захарна тръстика

ФАО прогнозира по-слабо производство на захарна тръстика

В световната ранглиста на производителите Индия заема второто място

През сезон 2022/23 година световното производство на захар ще бъде в размер на 177 милиона тона, прогнозират от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Това са два милиона тона по-малко спрямо предишната прогноза от ноември миналата година.
 
Въпреки намалението миналогодишният резултат ще бъде подобрен с малко над 1 процент, като увеличение с почти 8 до 40 милиона тона се очаква в Бразилия, която остава най-големият производител в света.
 
Корекцията надолу се обосновава най-вече с очакванията за по-малко количество в Индия, което заради неблагоприятните метеорологични условия ще достигне 32,8 милиона тона, или с 3 милиона тона под миналогодишния резултат. В световната ранглиста на производителите Индия заема второто място.
 
По-слаби резултати се прогнозират също така за Китай, Мексико, Тайланд и Европейския съюз, който е третият най-голям производител. Вместо 15,3 милиона тона, посочени през миналия ноември, сега се очакват 14,9 милиона тона, а през предишната кампания в Съюза бяха произведени 16,5 милиона тона. Причината на този спад са намалените площи и по-слабите реколти от захарно цвекло в следствие на сушата.
Това ще доведе и до засилен внос на захар от трети страни, като за сезона се предполагат 2,2 милиона тона, след 1,6 милиона тона през 2021/22-а. В същото време износът на захар от Европейския съюз ще се свие с 300 до 600 хиляди тона. Потреблението в Съюза се очаква да се увеличи с 200 хиляди до 16,7 милиона тона, а в световен мащаб то ще достигне малко над 176 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.