1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ферма за култивиране на черна мида по иновативна технология ще бъде финансирана по ОП „Рибарство”

Ферма за култивиране на черна мида по иновативна технология ще бъде финансирана по ОП „Рибарство”

Одобрената безвъзмездна финансова помощ е за над 1,5 млн. лв.

Компания „Емона сий фарм” от гр. Несебър ще изгради мидена ферма за култивиране на черна мида по нова и интелигентна система за отглеждане, която ще бъде внедрена за първи път в България. Договорът по проекта е на стойност 2 523 035 лв. и е по мярка 2.1. „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 513 821 лв.

Мидената ферма ще бъде изградена в района югоизточно от нос Емине, а технологията, която ще се използва за реализиране на инвестицията е на норвежката фирма “Смарт фарм”. Системата е изключително успешна и има много добри показатели по отношение на здравина, поддръжка и себестойност на произведената продукция.

За осигуряването на по-голяма производствена площ за плаващите линии ще бъде  използван мрежен колектор, върху който се прикрепват мидите. Предимството на този вид колектор е, че за разлика от стандартните, осигурява два пъти по-голяма производствена площ за всяка линия.

Уникалността на технологията освен с вида на колектора се допълва и с това, че събирането на мидите се извършва с помощта на мултимашина, която извършва всички операции по събиране, изчистване, сортиране, качване на плавателният съд и пакетиране на мидите, с максимален капацитет 30 тона на час.

Съществен елемент от обслужването на фермата е и работният катамаран, конструиран съобразно нуждите на предприятието.

В планираната производствена програма на бенефициента за периода 2011 – 2020 г. е заложено производството на  450 тона черна мида годишно.

Срокът на изпълнение на инвестицията е месец декември 2011 г., като е предвидено след реализирането й да бъдат осигурени 3 нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.