1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери и търговци в Германия седнаха на една маса

Фермери и търговци в Германия седнаха на една маса

Постигнати бяха и някои споразумения с цел подобряване на ситуацията на стопаните

След масовите фермерски протести в Германия през последните седмици, представители на земеделските организации и на търговските вериги най-после седнаха на масата за преговори. Постигнати бяха и някои договорки с цел подобряване на ситуацията на стопаните.
 
Една от най-важните мерки, за които фермерите и търговците се споразумяха, е създаването на неутрална служба, която да посредничи при бъдещи конфликти. Ще бъде въведен и специален етикет, с който да се обозначават произведените в страната хранителни продукти. В заключителната декларация от първата среща на двете страни се казва също, че в рамките на своите рекламни кампании търговските компании ще изтъкват постиженията на германското селско стопанство.
 
Създават се и две работни групи, които трябва да разработят предложения за секторите свинско месо и мляко с цел по-добри изкупни цени при спазването на високи изисквания от страна на производителите.
Освен това търговците ще подкрепят исканията на фермерите за създаването на фонд за финансова подкрепа. Тези пари трябва да послужат за смекчаване на последствията от коронакризата и африканската чума по свинете. Средствата във фонда ще дойдат както от търговските вериги, така и от държавата и от хранителната индустрия.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.