1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери ще излязат на протест пред Министерски съвет

Фермери ще излязат на протест пред Министерски съвет

Земеделските стопаните са решили да покажат недоволството си от водената политика в отрасъла

Животновъди от различни краища на страната ще се съберат на протест от 12:00 часа пред сградата на Министерски съвет в София. Въпреки започналите преговори миналия месец между браншовици и правителство и отлагането на протестите няколко пъти, все пак доста земеделски стопаните са решили да покажат недоволството си от водената политика в отрасъла. Напрежението сред някои животновъди повече не може да бъде овладявано, обясни председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Пред Министерски съвет се очакват между 500 и 2000 души от цяла България. Протестиращите ще искат среща с премиера Бойко Борисов.

Според Синапов проблемите на животновъдите остават нерешени. Основно това се отнася за данъчното облагане, което се промени от 2010 г. и натовари фермерите значително. От 2010 г. земеделските производители подлежат на облагане за доходите от непреработени селскостопански продукти според Закона за облагане доходите на физическите лица, като облагаемият доход за годината се формира с отчитане на 60 на сто нормативно признати разходи.

Земеделският сектор продължава да колабира. Процентът на усвояване на евросредствата за земеделие продължава да пада. Недопустимо е, когато има толкова средства – готови, осигурени, фермерите да нямат достъп до тях, смята Синапов.

В момента единствено през земеделието могат да влязат свежи пари, но заради неработещата администрация и сложната бюрокрация, фермерите не мога да се възползват от средствата на ЕС. „Получаваме националните доплащания и парите и директни плащания с голяма мъка един път в годината. Нямаме стратегия и не виждаме какво се случва с нас. Не можем така да продължим. Или трябва един път завинаги да кажем, че няма да има земеделие в тази държава, или нещата напълно трябва да се променят”, посочи животновъдът. За протеста е имало запитвания за участие от зърнопроизводители и тютюнопроизводители. Синапов заяви, че ако нищо не се промени, животновъдите ще искат и оставки.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.