1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите в Съединените щати се опасяват от недостиг на работна ръка

Фермерите в Съединените щати се опасяват от недостиг на работна ръка

Фермерските организации настояват за реформи в имиграционната политика

Фермерите  в Съединените щати се опасяват от недостиг на работна ръка. Политиката на новия президент на страната Доналд Тръмп, спрямо имигрантите, застрашава поминъка на много земеделски стопани.

Пролетните месеци са особено важни за овощарите в Калифорния. Скоро ще започне прибирането на ранните сортове плодове, а голяма част от работниците, наемани сезонно във фермите, са имигранти. В кампанията се включват над 2 милиона незаконно пребиваващи в страната чужденци, повечето от които от Мексико.

Въпросът с работната ръка от чужбина е сред най-обсъжданите в земеделските среди в Съединените щати. Още по времето на Обама притокът на нелегални помощници от Централна и Южна Америка за сектор земеделие драстично намаля. Затова правителството тогава започна да издава работни визи, с които чужденците имаха право на престой и работа за няколко месеца. Административни промени обаче усложниха издаването на подобни документи. Затова в Калифорния земеделските стопани са в паника, тъй като няма кой да прибере реколтата.

Подобна е ситуацията и в други региони. Фермерските организации настояват за реформи в имиграционната политика, които да са в тяхна подкрепа. Едно от исканията им е за по-лесно издаване на временните работни визи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.