1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите спират протестите до края на април

Фермерите спират протестите до края на април

Те ще бъдат възобновени, ако правителството не спази договорките

Фермерските протести в цялата страна спират заради постигнатото споразумение днес. Това съобщи говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев по време на днешното едночасово шествие с лека селскостопанска техника по един от основните булеварди на Добрич. Панев уточни, че протестите ще бъдат възобновени след 30 април, ако правителството не спази договорките. 
 
По време на вчерашния протест, на който бяха изкарани 106 селскостопански машини на околовръстния път край Добрич, земеделските стопани не изключиха вероятността да тръгнат с техниката към София. Тогава те поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и настояха за незабавно изплащане на националните доплащания на всички производители, както и закон и правилник за възстановяване акциза на горивата за земеделски нужди. По думите на фермерите писмено поети ангажименти на най-високо правителствено ниво не са изпълнени вече година и половина.
 
Недоволните стопани припомнят, че секторът земеделие осигурява поминъка на над 300 хиляди души, а собствениците на земеделска земя получават над 700 млн. лв. под формата на ренти. Браншът формира 10% от брутния вътрешен продукт на страната, изпълнява социални функции в забравеното българско село и се грижи за земята и природата на България

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.