1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерски фестивал в УХТ - Пловдив

Фермерски фестивал в УХТ - Пловдив

Демонстрации ще прави и прочутият пловдивски хлебар Георги Лефтеров

След успешно първо издание през 2020 година, Фермерският ни фестивал „Произведено във фермата“отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Там сме на 10 юни 2021, четвъртък, точно на Спасовден, когато там има Ден на отворените врати!

Част сме от „3 в 1“ събития на 10 юни 2021 г. – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“.

И понеже Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите, в кадедрата „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ на Университета ще има специално събитие за хляба. Под ръководството на преподавателите си студентите ще подготвят разнообразни хлебни и сладкарски изделия за професионалния им празник – Спасовден. Ще могат да се дегустират и купуват.

Демонстрации ще прави и прочутият пловдивски хлебар Георги Лефтеров.

И ние се каним да ще ви изненадаме с хляб с квас и сладки, за които в София на Фестивала ни се вият опашки.

Ще имате възможност да си купите най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, био вино, сладка, сиропи, преси плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя, натурална козметика, сувенири от дърво…  И разбира се, хляб с квас и други продукти! Ето пълен списък!
Много от храните са биологични, повечето са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира  пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година.  Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.