1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерски лютеници и разядки

Фермерски лютеници и разядки

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни

Още ли купувате лютеница от супермаркета? Елате на нашия Фестивал на 4 октомври да опитате истинския вкус на лютеницата от едно време време.

Две страхотни майсторки – Денка Георгиева от Мисто ЕООД и Мая Ангелова от Синевка, ще варят лютеница на два стана: Денка ще ни покаже стара семейна рецепта на лютеница, а Мая – чипровска апетитка. Да видим коя ще ви хареса повече?

Да ви напомним: двете правят страхотни сладка и сиропи. Сладкото от био сини сливи, което Денка свари в края на август беше голям хит, опашки се виеха пред тавата.

Но какво е лютеница и разядка без хубав хляб? Затова избрахме да ги опитвате с прекрасния хляб на пекарна „Живец“, специализирана в правенето на квасен хляб.

Този път Денка и Мая ще имат и още една роля: ментори на кулинарния клас, който “За Земята“ще проведе на нашия Фестивал със специално записали се за целта курсисти в рамките на тяхната програма Училище за устойчиво развитие и активизъм“. Те ще готвят с техни продукти и по техни рецепти. Готвенето е практическо приложение на теоретични дискусии в началото:  за дългия път на храната и защо трябва да се опитаме да го скъсим като пазаруваме от малки, местни фермери и производители, за късите вериги на доставки и техния социален, екологичен и икономически ефект.

Ако не сте сред курсистите, не пропускайте възможността на погледате открития кулинарен урок на Мая и Денка за фермерски лютеници и разядки, и разбира се, да опитате от това, което  ще къкри на два котлона в центъра на София.

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.