1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ продължава с подкрепата на Програма Европа - 2018

Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ продължава с подкрепата на Програма Европа - 2018

Всяка сряда Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната

Добилият популярност седмичен Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на  земеделието продължава с подкрепата на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всяка сряда Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти,  организирани два пъти през деня.  Фестивалът започва в 10,30 часа и до края на март продължава до 17,30 часа.

На 28  март (сряда) на Фестивала ще има демонстрация на правене на сметана и масло с мляко на малката семейна ферма „Мантарови“, които можете  да направите после в домашни условия. Мандрата е създадена през 2015 година. Произвежда само сирене, в което е вложено единствено и само млякото от кравите на фермата. Животните са внимателно подбрани с дългогодишна селекция. Фермата е разположена в село Паталеница, Пазарджишко по северната част на Родопския рид Каркария, където природата е чиста, а климатът – мек. Демонстрациите са  между 12 и 13 и между 16 и 17 часа.

В следващите издания на Фестивала до края на септември 2018 се предвиждат демонстрации и дегустации на автентични фермерски храни и български занаяти, възраждането на забравени рецепти, публични готвения с фермерски продукти и др.  Две от изданията на Фестивала – „Опитайте стари български рецепти с мляко“ и „Дъх на рози на Фестивала“  -  са насочени към гостите на събития по Българското председателство на ЕС.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и с финансовата подкрепа на Програма Европа - 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Фестивалът започна през юни 2017 с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. За по-малко от половин година Фестивалът утвърди своя неповторим облик. Много  хора  го посещават редовно, за да пазаруват от конкретни фермери и производители, с които вече имат изградено доверие и личен контакт. С автентичните си български храни, с кулинарните си демонстрации и дегустациите си Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се превърна и в туристическа атракция.

За повече информация вижте сайта на Фестивала: http://bioferma.org/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.