1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Финансови затруднения за земеделските стопани заради високите цени на горивата

Финансови затруднения за земеделските стопани заради високите цени на горивата

Преди дни цената на суровия петрол скочи на 80 долара за барел

Финансови затруднения за земеделските стопани заради високите цени на горивата, които достигнаха 4-годишен връх. Заедно с понижените изкупни цени, това води до спад на приходите.

Преди дни цената на суровия петрол скочи на 80 долара за барел, най-високото ниво от края на 2014 година насам. С това поскъпна и дизелът, основното гориво, използвано от фермерите.

В Съединените щати горивата формират 5 на сто от разходите на фермерите, и то в момент, когато печалбите им са се свили до 50 процента от нивата от 2013 година. Причината за това са и високите добиви от соя, пшеница и царевица, които понижиха цените на международните пазари. Земеделските стопани в САЩ ще похарчат около 15 милиарда долара само за дизел, което е с 8 процента повече, отколкото през 2017-та.

Драстично е поскъпването на горивата и в Русия. Тази година цените там са с 50 процента по-високи, в сравнение с миналата. Затова печалбите на местните производители на селскостопанска продукция ще се свият още повече.

В Бразилия дизелът е поскъпнал с 43 на сто, което кара фермерите да пестят разходи, като излизат по-рядко на полето, за да обработват почвата. В съседна Аржентина положението е подобно. Страната е сред най-големите производители и износители на соя и соеви продукти в света, но земеделските производители трябва да се cпpaвят c oтcлaбвaщaтa вaлyтa, ĸaĸтo и c yвeличaвaщитe ce paзxoди зa гopивo.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.