1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Френски фермери блокираха пристанище

Френски фермери блокираха пристанище

Ла Рошел е второто най-важно пристанище за зърнени храни във Франция

Повече от 100 френски фермери, животновъди и зърнопроизводители, блокираха в понеделник подстъпите към град Ла Рошел на атлантическото крайбрежие. С акцията си те протестират срещу ниските изкупни цени.

Това е вторият подобен протест в рамките на половин година. През лятото фермери от околностите на Ла Рошел също блокираха пътищата и спряха притока на туристи към градчето, известно със своите исторически забележителност.

През 2015-та Франция е отчела най-голям брой фалити сред земеделските стопани от 1998 година насам. За последните две години изкупните цени на млякото са паднали със 17 %, а говеждото месо е поевтиняло с 3,5 %, а и вече не покрива производствените разходи.

"Доходите са катастрофални, особено при млякото и червеното месо. Това вече не е криза, а социална заплаха", казват засегнатите фермери.

Блокадите през лятото бяха с искането за преговори с месопреработватели за по-справедливи цени. Проведените срещи не доведоха до очаквания за фермерите резултат. Затова сегашните протести ще продължат, твърдят организаторите.

Ла Рошел е второто най-важно пристанище за зърнени храни във Франция. По време на блокадата в понеделник дейността му не е била засегната, тъй като силозите са пълни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.