1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гъбопроизводителите: Държавата да ни субсидира с 1 лев на кг реализирана продукция

Гъбопроизводителите: Държавата да ни субсидира с 1 лев на кг реализирана продукция

Вносът на култивирани печурки от Полша срива българското производство

Липса на европейски субсидии и държавни помощи в сектор гъбопроизводство, труден достъп до средства от Програмата за развитие на селските райони, нерегламентиран внос на култивирани печурки от Полша – това са основните проблеми, за които сигнализираха членове на Съюза на гъбопроизводителите в България. Неговият председател Илиана Димитрова заяви пред AGRO.BG, че на практика заетите в сектора са изключени от Схемата за единно плащане на площ, тъй като не могат да покрият изискването за минимална обработваема земя от 1 ха. Както е известно, гъбите не се отглеждат на земеделска земя, а в гъбарници върху метални стелажи, а разходите за производство на гъби върху 1 кв. м стелажна площ са толкова, колкото са за 1 дка зърнено-житни култури (това е видно от референтната таблица за изчисляване на икономическите единици, утвърдена от Европейската комисия). Липсата на директни плащания поставя българските гъбопроизводители в неравностойно положение спрямо останалите зеленчукопроизводители.

Също така, много малко производители имат шанса да се възползват от мерките от ПРСР. На първо място, Илиана Димитрова посочи голямата бумащина при подготовката на документите, което затруднява и демотивира производителите. Вторият проблем е липсата на обратна връзка с Разплащателната агенция, откъдето е почти невъзможно да се получи информация за статуса на разглежданите проекти. И за капак на всичко, идва голямото чакане – одобрението на проектите става много бавно и на практика субсидията след това отива за покриване на лихви от ползваните кредити. И това е в най-добрия случай. Има производители, които изобщо не са допустими за подпомагане по ПРСР, тъй като бизнесът им не е в община, която е включена в списъка с допустимите общини от селските райони.

Липсата на достъп до европейски средства изправя гъбопроизводителите на ръба на оцеляването. А хаотичният пазар окончателно затвърждава критичното положение, в което се намират. Плаващите цени на гъбите от 1,60 до 3 лв./кг дават несигурност на производителите и те не могат да планират производството си. По данни на Съюза на гъбопроизводителите, себестойността на кг култивирани печурки е от 2-2,20 лв/кг. Заради несигурния пазар често производителите продават без печалба. Според Атанас Запрянов – член на УС на Съюза на гъбопроизводителите, цената на гъбите у нас трябва да е не по-малка от 2,80 лв./кг.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.