1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Георги Ралчев: Искаме отглеждането на рози да се подпомага по конкурентоспособен начин

Георги Ралчев: Искаме отглеждането на рози да се подпомага по конкурентоспособен начин

Снимка:

Към момента по регламента за директни плащания от 2009 г., чл. 68 предвижда до 5% обвързана подкрепа за производства от земеделието

Искаме отглеждането на рози да се подпомага и то по начин, който да е конкурентоспособен. Това заяви пред Агенция „Фокус“ Георги Ралчев, началник отдел в Дирекция „Растениевъдство“ на Министерство на земеделието и храните.

Към момента по регламента за директни плащания от 2009 г., чл. 68 предвижда до 5% обвързана подкрепа за производства от земеделието - 5% от общия ни пакет за директните плащания. Самата формулировка обаче на чл. 68 е свързана с качеството, т.е. един много голям аспект от прилагането на този термин е достигане на качество в определена област от земеделието. Това са изключително и само европейски пари. Секторът на розите към момента не е предвиден по европейското законодателство да се подпомага, каза още Ралчев.

„Нашето настояване е такива специфични производства за дадената държава членка да имаме свобода да ги подпомагаме. С други думи, в директен текст, ние искаме по чл. 68, бъдещият чл. 38, в регламента за директните плащания да бъдат включени и рози. Тогава схемата би могла да изглежда под формата на добри производствени практики и критерии за достигане на качество”, допълни Ралчев.

„Ценното, за което трябва да работим, е да увеличаваме качеството, не количеството. Колкото се може да продаваме по-скъпо и то при ясни и прозрачни правила”, каза Георги Ралчев.

"За първа година чл. 68 се използва за подпомагане производството на плодове и зеленчуци. За това са определени 15 млн. лв.", каза Георги Ралчев като поясни, че в момента се извършва сертифициране на продукцията. „След като приключим със сертифицирането, спрямо количествата ще преценим как да бъдат разпределени. Помощта ще е на килограм”, каза експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.