1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия с по-дълъг срок за наемане на чужденци

Германия с по-дълъг срок за наемане на чужденци

Страната се нуждае от помощ в селското стопанство

Да се удължи срока за наемане на сезонни работници в селското стопанство до 115 дни предлага германският министър на земеделието Юлия Кльокнер. В писма до колегите си от вътрешното и здравното ведомство тя се застъпва за мярката, въведена още през миналата година.
 
През 2020-та Берлин удължи срока за сезонни работници от 70 на 115 дни, като целта на временното решение беше да се помогне на фермерите да приберат реколтата си, въпреки затрудненията, причинени от пандемията. Миналата година възможността за наемане на работна ръка от чужбина важеше до 31 октомври.
 
В писмата си до вътрешния и здравния министър Кльокнер сега отново аргументира, че Германия се нуждае от помощ в селското стопанство, тъй като в страната няма достатъчно желаещи да работят в сектора. Затова тя призовава своите колеги да удължат срока за краткосрочна заетост, което би означавало също така, че необходимите дейности ще могат да бъдат извършени от по-малко работници.
 
Повод за призива на Юлия Кльокнер е отворено писмо, подписано от редица фермерски организации, в което се настоява стопаните да могат да наемат сезонни работници за до 115 дни, без да са длъжни да им плащат социални осигуровки.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.