1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия въвежда многократни опаковки за храните

Германия въвежда многократни опаковки за храните

Целта е да изместят старите и да се превърнат в стандарт

От 2023 година нататък ресторантите и кафенетата в Германия трябва да предлагат храни и напитки не само в еднократни опаковки, но и в такива за многократна употреба. Това предвиждат промени в закона за опаковките, внесен от министерството на околната среда и одобрен от правителството на Ангела Меркел.
На фона на огромните количества кутии от стиропор и чаши от пластмаса, събрали се през миналата година в Германия, екоминистерството на Свеня Шулце предлага мерки за намаляване на отпадъците, които драстично се увеличиха заради затворените заведения.
 
Затова след две години всички заведения ще са длъжни да предлагат на клиентите си алтернативни опаковки, подходящи за многократна употреба. Новите кутии за храна и чаши за напитки не бива да оскъпяват продукта, но продавачът може да поиска депозит, пише още в законопроекта.
 
Целта му, според министъра на околната среда Свеня Шулце е, тези многократни опаковки постепенно да изместят старите и да се превърнат в стандарт. Изключения ще има за фургоните за вурстове и друга улична храна, както и малки магазинчета с не повече от петима служители и площ под 80 квадратни метра. Промени, влизащи в сила още от следващата година, ще има и за супермаркетите. В законопроекта е записано, че клиентите ще плащат депозит за всякакъв вид пластмасови и метални бутилки, включително и тези с негазирани плодови сокове. Депозит се плаща и сега, но за определени напитки имаше изключения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.