1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германските фермери с най-добрите резултати от 10 години

Германските фермери с най-добрите резултати от 10 години

Най-добре са се представили стопанствата за фуражни и зърнени култури

През стопанската 2021/22 година доходите на фермерите в Германия достигнаха средно 43 500 евро на човек, което е с 32% над резултатите от предходния период и е най-високото ниво за последните 10 години. Данните са от предварителни изчисления на земеделското министерство.
 
Една от основните причини за положителното развитие на доходите е сериозното поскъпване на голям брой аграрни продукти, започнало през второто полугодие на 2021 година. Благодарение на тези по-високи цени стопаните са компенсирали по-големите разходи за енергия и други суровини.
 
Най-добре са се представили стопанствата за фуражни и зърнени култури, както и тези със смесено производство. Добри резултати отчитат и животновъдите, докато биофермите са на загуба.
21% от фермите във Федералната република отглеждат полски култури. През разглеждания период техните печалби са нараснали с близо 40 % и достигат средно 93 800 евро.
 
Специализираните млечни стопанства, които имат дял от 34 на сто, отчитат плюс 63,6% при печалбите, което ги извежда на първо място в класацията. На второ място по растеж са фермите за угояване на животни, около 12% от всички, които са увеличили печалбите си с 61 на сто до почти 60 000 евро.
 
Фермите, отглеждащи фуражни култури, които заемат 11% от аграрния сектор в Германия, регистрират увеличение на печалбите с малко над 60 на сто до 49 800 евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.