1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Големите производители на алкохол са проверявани

Големите производители на алкохол са проверявани

Ще се проверява дали количествата складовете на производителите отговарят на записаните в счетоводната система

Националната агенция за приходите (НАП) проверява фабриките и складовите бази на най-големите производители на алкохол на територията на цялата страна. Проверките са част от съвместна акция на МВР, НАП и Агенция „Митници" и са под личното ръководство на заместник-прокурора на София Роман Василев, съобщават от НАП съобщи money.bg Акцията е в резултат на заловените в последните два месеца цистерни с алкохол с неизяснен произход и с нередовни бандероли, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Според него целта е служителите на НАП да направят пълна инвентаризация на наличните стоки във фабриките и складовите бази, включително и на съпътстващите материали - бутилки, капачки, етикети, бандероли и др.

Инспекторите ще установят дали количествата алкохол, които се намират в складовете на производителите отговарят на записаните в счетоводната система. Според Стефанов има сериозни съмнения, че част от количествата алкохол, които вече са продадени, не са счетоводно изписани. По този начин съществува сериозен риск от укриване и невнасяне в бюджета на дължимия ДДС върху реализирания оборот. По думите на изпълнителния директор на НАП разполага и с данни, че някои производители извършват фиктивен износ на алкохол, като искат възстановяване на данъци и акциз, а в същото време реализират продукцията на вътрешния пазар. Така бюджетът се ощетява двойно - веднъж от възстановените данъци и акциз и втори път - от недекларирани обороти и невнесени данъци върху тях.

На всички производители, при които се установят подобни нарушения, ще бъдат възложени ревизии, за да се установят какви са реалните щети за бюджета. „Това е поредната съвместна акция, която доказва, че когато институциите работят заедно, има резултати. Затова заплахи и инциденти като вчерашния с опожарения роден дом на моя заместник Тошко Тодоров, няма да ни спрат. Ще продължим да си сътрудничим със служителите на реда в борбата срещу сивата икономика", посочи още Стефанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.