1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Горещото и сухо време оказа натиск върху световните зърнени пазари

Горещото и сухо време оказа натиск върху световните зърнени пазари

В Североизточна Хърватия количеството паднал дъжд в сравнение с предишни години е под 10 процента

Докато реколтата изсъхва и загива на Балканите, фермерите, поразени от необичайно силната суша тази година, се оплакват от липсата на подобрения в напоителните мрежи в региона и на инвестиции в дългосрочна стратегия за земеделието. Горещото сухо време в Източна и Южна Европа оказа натиск върху световните зърнени пазари, разтресени от големите щети, предизвикани от сушата в САЩ, пише в.Класа.

Равносметката в Босна, където температурата на повърхността на почвата на юг достигна 47 градуса по Целзий, се оценява на почти 1 милиард долара. Това е голям удар за страната, където в земеделския сектор, съставляващ 10 процента от БВП, работят 20 процента от заетите. Загубите в съседна Сърбия, където селскостопанският сектор съставлява 12 процента от БВП, са около 2 милиарда долара, а в Хърватия, където добивите също са наполовина, щетите достигат 250 милиона долара.

Това е катастрофа, заяви Зоран Пинкерт, фермер в плодородната долина Бараня, Североизточна Хърватия. Всичко беше наред и тогава дойде сушата. Имаме под 10 процента от количеството паднал дъжд в сравнение с предишните години и щетите за зърнената реколта са 100 процента.

Експерти оценяват, че 2,5 милиарда долара ще бъдат необходими за модернизиране на напоителните мрежи в Сърбия, най-големия земеделски производител в бивша Югославия. Но няма признаци за поява на такава дългосрочна стратегия. Фокусът вместо това е върху спешните поправки.

Според Димитър Мачуганов, земеделски производител, гр. Летница, Ловешка област, без поливно земеделие България също няма как да стане силна държава в сектор земеделие. "Ангажиментът на държавата трябва да е глобалното управление на водите в България, а ние да бъдем ползватели на тези води", каза още земеделския производител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.