1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гроздобер - старт на кампания 2017

Гроздобер - старт на кампания 2017

Лозовите масиви в страната ни надхвърлят 660 хиляди декара

Около 200 хиляди тона реколта от грозде се очакват през тази година за преработка във винарните. Качеството на продукцията в региона на Пазарджик и Пловдив е високо. Това заяви днес земеделският министър Румен Порожанов в село Черногорово, където официално беше даден старт на гроздоберната кампания.

Лозовите масиви в страната ни надхвърлят 660 хиляди декара. По думите на Румен Порожанов, значителна част от тях са реновирани с европейски средства. Страната ни е традиционен износител на вино със завоювани позиции при експорта.

Сериозен проблем за бранша е засушаването. Капковото напояване е решение в отговор на неблагоприятните климатични условия.
 
Интересът към лозарската програмата е завишен и надхвърля ежегодните бюджети. Износът е насочен към страни като Русия и Китай. През 2016-та експортът се равнява на 62 милиона тона. През тази година тенденцията е сходна. Малките винарни, които искат да стъпят на външен пазар, трябва да отговорят на изискването за голямо количество с еднородно качество.

Автор: Радина Дойнова

Повече подробности гледайте в Новините на АгроТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.