1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хранителната индустрия в ЕС иска по-голям внос на захар от Украйна

Хранителната индустрия в ЕС иска по-голям внос на захар от Украйна

От асоциацията на компаниите в хранителната индустрия, потребяващи захар, изтъкват, че Европейският съюз има структурен дефицит на суровината

Европейският съюз се нуждае от повече, а не от по-малко доставки на захар от Украйна, твърдят компаниите от сладкарската и хранителната индустрия в съвместно изявление, което изцяло противоречи на исканията на производителите на захарно цвекло. В същото време румънски фермери блокират границите в знак на протест срещу нарастващия украински внос на селскостопански продукти.
 
Европейската комисия се бори да намери компромис за разширяване на търговските облаги за Украйна. Тя обмисля да удължи с още една година либерализацията на вноса от Киев след изтичането му на 5 юни 2024. 
От асоциацията на компаниите в хранителната индустрия, потребяващи захар, изтъкват, че Европейският съюз има структурен дефицит на суровината. Организацията настоява за гаранции, че Украйна ще остане отворена като източник на доставки в дългосрочен план, тъй като алтернативните източници са силно ограничени.
 
Според данните на Комисията вносът на захар от Украйна е нараснал от 40 хиляди тона през 2021/22-а на 407 хиляди тона през 2022/23 година. Това накара европейските производители на цвекло да се присъединят към асоциациите на фермерите и други производители на храни и да поискат от комисаря по земеделието Януш Войчеховски ограничения върху притока на селскостопански стоки от Украйна.
Но европейските производители на хлебни изделия, шоколад, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, консервирани плодове и конфитюри предполагат, че скокът на вноса е необходим за намаляване на дефицита на захар в ЕС и осигуряване на хранително-вкусовата промишленост, за да се увеличи износа с добавена стойност, който по този начин допринася за икономическия растеж на Съюза. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.