1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Икономическата криза провокира земеделските производители в Пазарджишко да се ориентират към засаждането на трайни насаждения

Икономическата криза провокира земеделските производители в Пазарджишко да се ориентират към засаждането на трайни насаждения

Най-вече хората се насочват към отглеждането на лешници и орехи

Икономическата криза провокира земеделските производители в Пазарджишко да се ориентират към засаждането на трайни насаждения, каза Атанас Ланков, главен експерт-координатор в Областната служба за съвети в земеделието в Пазарджик.

В равнинната част на Пазарджишка област освен интензивното отглеждане на зеленчуци все повече хора проявяват интерес към костилкови овощни видове за създаване на градини с такива насаждения. При тях грижите са по-малко, а приходите повече.

Търсят се предимно череши и вишни, защото при тези видове има недостиг на количества не само на българския, но и на европейския пазар. Интерес представляват и черупковите видове, предаде агенция "Фокус".

Най-вече хората се насочват към отглеждането на лешници и орехи. Има отстъпление от създаването на овощни градини от семковите видове. Почти не се търсят ябълка, круша и дюля, каза още Ланков.

Пазарджишкият район е традиционен лозарски район. Интерес се проявява към присаждането на лозови насаждения. По-голямата част от лозовите масиви са доста стари, амортизирани са и стопаните искат по този начин да ги възстановят, за да ги използват още доста време, допълни Ланков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.