1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Има ли нови моменти в кампанията по подаването на заявления за плащане на площ

Има ли нови моменти в кампанията по подаването на заявления за плащане на площ

Ще разберете тази седмица в АГРОФОРУМ

Тази седмица в предаването за селско стопанство АГРОФОРУМ темите са свързани с растителната защита на житните култури, перспективите за развитието на месодайното овцевъдство у нас, използването на растежни регулатори в зеленчукопроизводството, печелившите бизнес стратегии в охлювъдството. Но първата и най-важна новина, с която стартираме е, че между 10 и 15-ти март започва изплащането на субсидиите за обработваема земя от кампания 2010, достигащи 1 милиард лева. Евросубсидиите и националните доплащания ще бъдат преведени заедно – по 28 лв. на дка. Междувременно, на 1-ви март беше даден старт на новата кампания по прием на заявления за подпомагане на единица площ. За нея средствата ще са с 10% повече или по 32 лв. на дка – евросубсидии плюс национални доплащания. Има ли нови моменти в кампания 2011, ще разберете от нашето интервю със зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова.

Продължаваме с най-важните растителнозащитни мероприятия при житните култури. Ще ви разкажем в кои фази трябва да извършите пръсканията, срещу какви болести и плевели и с какви препарати.

В предишни предавания започнахте темата за месодайното овцевъдство в България. Редовните зрители на предаването са гледали интервюто с Евгения Ачкаканова, изп. директор на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, която разказа за проблемите в бранша и за перспективите пред стопаните, занимаващи с отглеждането на тази много приспособима и плодовита френска порода овце. Също така наш екип присъства и на Общото събрание на асоциацията, на което гостува и Жерар Матри, председателят на Френската асоциация за развъждане на тази порода, който даде експертно мнение как това направление в нашето животновъдство може да бъде развито и как българските фермери да печелят от дейността си. И в настоящото предаване тази седмица ви показваме продължение по темата – с нашето гостуване в Института по животновъдни науки в Костинброд, където се намира чистопородно стадо от породата Ил дьо Франс.

И от месодайното овцевъдство, преминаваме към една друга тема, която напоследък разбуни духовете сред охлювъдите у нас, членуващи в Националния охлювъден клъстер. От структурата затръбиха, че износът на охлюви е спрян заради спънки от НВМС, която не може да им издаде нужните сертификати. В същото време, има и ферми, които работят добре и сами изнасят продукцията си – не за специални цели, а за хранително-вкусовата промишленост. Срещнахме се със Станчо Тотов, съдружник в охлювъдна ферма в Плевенско, който разказва може ли да бъде печеливш бизнесът с охлюви.

В предаването тази седмица няма да пропуснем темата за зеленчукопроизводството. Ако искате да излезете по-рано на пазара и да предложите изравнена и качествена зеленчукова продукция, е нужно само еднократно третиране на културите по време на вегетация с растежни регулатори. Гостуваме в ИЗК „Марица” – Пловдив и в Опитната станция по картофите – Самоков, за да разберем какви опити са правени с такива продукти и дали те ще подобрят рентобилността в зеленчукопроизводството.

И в края на предаването търсим отговори на въпроса защо пчелите изчезват – един проблем, който предизвиква сериозната загриженост на ЕС и на други страни по света.

Кои са възможните причини за това и каква е отговорността на пчеларите  по отношение на този проблем – ще видите само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Видео анонс на предаването вижте ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.