1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Иракската страна проявява интерес към вноса на български земеделски продукти, торове и техника

Иракската страна проявява интерес към вноса на български земеделски продукти, торове и техника

Снимка:

Представители на българския аграрен бизнес се срещнаха днес в МЗХ с делегация от Ирак

Среща между част от делегацията на Министерството на земеделието на Ирак и представители на българския аграрен бизнес бе проведена днес в Министерството на земеделието и храните. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Своята дейност презентираха Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национална овцевъдна асоциация, Асоциацията на биволовъдите в България, Национален говедовъден съюз и Национален съюз на градинарите в България. Взеха участие и частни фирми в сферата на напояването, селскостопанската техника и производството на оранжерийна продукция.

Иракската страна проявява интерес към вноса на живи животни и месни продукти – предимно от птиче и овче месо, земеделска продукция, както и на фуражи и земеделски торове. Те подчертаха и нуждата на страната си при напояването на житни култури, изграждането и поддръжката на оранжерии, вноса на плодове и зеленчуци и селскостопанска техника.

Главният инспектор в министерството на земеделието в Ирак Ибрахим Хамид Мехсун Ал-Зубайди изказа своята надежда добрите връзки между България и Ирак да бъдат възобновени, така както са били преди 20 години. Той каза още, че интересът към българските продукти в Ирак е висок, тъй както страната ни е с голям авторитет в Близкия Изток.

Пламен Делев, експерт в Дирекция „Близък изток и Африка” на Министерството на външните работи, призова българските фирми, към по-голяма активност в бизнес кореспонденцията си с Ирак. Той ги посъветва да контактуват директно с Посолството на Ирак или с администрацията им и при необходимост да работят с добре проверени посредници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.