1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италианската агромафия увеличава печалбите си

Италианската агромафия увеличава печалбите си

Сивият сектор в бранша не е засегнат от стагнацията

Италианската организирана престъпност продължава да прибира огромни печалби от селското стопанство и производството на хранителни продукти. През миналата година оборотът на мафията е нараснал с малко над 12 процента до 24 и половина милиарда евро, изчислиха от фермерската организация Колдирети.

Данните са от доклад, изготвен от специално създадената Служба за мониторинг на престъпността в селското стопанство и хранителната промишленост", и показват, че сивият сектор в бранша не е засегнат от стагнацията в италианската и международната икономика.

Според документа, в бизнеса на мафията се забелязва все по-голяма интернационализация както и все по-добра организация на сътрудниците. Под влиянието на престъпните групи попадат и все повече брънки от веригата на храните. Мафията действа вече не само при плодове, зеленчуци, риба и месо, но е замесена и в кражби и нелегални продажби на селскостопански машини и превозни средства, горива и цели стада животни. Увеличават се и случаите на измама, изнудване, пране на пари, нелегална работна ръка, кражби на интелектуална собственост и неразрешени ценови уговорки.

"Агромафията става все по-находчива и създава все по-комплексни структури", се казва в заключение в доклада. От Колдирети настояват държавата да засили контрола и да затегне законовите разпоредби, за да спре престъпните практики

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.