1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Избират „Царица на Виното“ в село Старосел

Избират „Царица на Виното“ в село Старосел

Пищна церемония даде старт на гроздобера

По традиция тази неделя на пищна церемония беше дадено началото на гроздобера в село Старосел. Празникът започна в 11:00 ч. с ритуално мачкане на грозде от новата Царица на виното.

Спектакълът за избор на „Царица на Виното“ в село Старосел ще се проведе в три дефилета на претендентките за титлата. Те ще се представят в Храма на виното, където ще бъде разказана древната „Легенда за лозата“. Момичетата ще дефилират в носии от различни фолклорни области и заедно с танцова формация „Етноритъм“ ще представят характерни мотиви от Добруджанската, Шопската, Северняшката, Тракийската, Странджанската, Родопската и Пиринска области.
 
Избраната за Царица ще бъде закичена с венец, заплетен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки, брани рано в зори на Еньовден, окичена със свежи есенни цветя и плодове.

Сред изненадите за всички гости на събитието са биобазар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и съревнование за най-добър гроздоберач. Посетителите ще могат да се насладят и на винени дегустации в осъвременения Храм на виното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.