1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изкупните цени на суровото мляко продължават да падат

Изкупните цени на суровото мляко продължават да падат

От Националния съюз на говедовъдите в България прогнозират, че след овцевъдството идва ред и на говедовъдството

Кризата в овцевъдството е следствие на едно заболяване с което е явно, че не можахме да се справим и последствията ще са  фатални за отрасъла. Такова е становището на Михаил Михайлов – изпълнителен директор на НСГБ.

При говедовъдството обаче икономическата криза, която вече го е „обхванала” вероятно ще нанесе още по-големи поражения. Ясно ни беше, че не сме готови за периода когато ще отпаднат млечните квоти от 01.04.2015г- нито знаем какво ще стане, нито имаме стратегия какво да правим и само си приказваме. Единствено имаме един доклад от анализатора доцент Божидар Иванов изготвен и по наша поръчка и ако някой го е прочел внимателно (в което се съмнявам), цифрите са страшни и извода е само един – час по скоро продавайте фермите и кравите.

В момента, ежедневно изкупните цени на суровото мляко падат. Дори на големите производители им се заплаща под 65 ст за кг,  по-малките отдавна получават под 60, а  в Северна България под 50 ст. И това става в един период, в който обикновено през други години започва повишение на изкупните цени. Повечето говедовъди са си организирали работата във фермите - масовите отелвания да са през месеците декември - март защото тогава цените на млякото са по-високи поради липсата на овче и козе мляко. Разходите през този период са значително по-големи, а сега ще им и десетпроцентното увеличение на тока, означава допълнително 200 лева за една средна ферма и то само за ток и вероятно още десетина процента за увеличената издръжка на едно животно. На принципа на снежната топка негативните фактори в говедовъдния сектор се увеличават.

Ясно е обаче едно, че кризата в млечният сектор, която очаквахме в средата на следващата година отново ни изпревари неподготвени. Нямаме намерения да даваме предложения за излизане от ситуацията, има си институции които са длъжни и им плащат за това да помагат на фермерите. Активно можем да участваме в дискусиите и приемаме адекватните предложения, но няма да се подадем на призивите на досега управляващите – дайте предложения, ще направим комисии и всякакви други хватки за забавяне решаването на проблемите. Призванието на фермера е да произвежда качествено мляко и да печели от тази си дейност, а не да обикаля коридорите на ведомствата за да отвоюва своите искания когато са справедливи  в полза за бизнеса и обществото. С встъпване в длъжност на новото ръководство на МЗХ, от НСГБ ще му връчим послание за проблемите в говедовъдството, които ако не се решат ще си пием европейското мляко. Ще продължим да предоставяме материали свързани с кризата в говедовъдството, защото сме длъжни да направим всичко възможно да спасим този отрасъл които произвежда 10% от брутния продукт в селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.