1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изложението „Цветна пролет 2015“ показва новия хит в овощарството

Изложението „Цветна пролет 2015“ показва новия хит в овощарството

През последните години проявата разширява своя обхват от браншове

Новият хит в овощарството – тайбери, е сред изненадите на изложението „Цветна пролет 2015“, което ще се проведе от 25 до 29 март в Международен панаир Пловдив. Специализираната изложба  за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари е предпочитана от професионалисти и любители заради новостите, които предлага. Те са акцент и на тазгодишното издание.

Една от тях е растението тайбери, хибрид от къпина и малина. Плодовете му са двойно по-едри, отколкото на двата  вида, от които е произлязло. От тях се правят желета, сладка, компоти, сокове и дори вино.

Градинарите търсят не само традиционни видове, но и по-различни, като новото за страната ни растение тайбери. То вече надминава интереса към къпините без бодли, заявяват експерти и прогнозират, че скоро ще стане хит.

На „Цветна пролет 2015“ собствениците на овощни градини ще намерят и класическите български видове плодни дръвчета. Наред с тях се предлагат традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти, семена, разсад и луковици, препарти за растителна защита и торове, градински инструменти и оборудване, саксии и керамични изделия, специализирани издания. Посетителите ще се запознаят с модерните тенденции във флористиката и  озеленяването, да се срещнат с водещи производители и дистрибутори.

През последните години изложението разширява своя обхват с браншове, свързани с интериорния и екстериорния дизайн. Традиционен участник е Занаятчийската камара в Пловдив, която сега се представя с по-голяма експозиция от предмети на приложното изкуство. Тя ще се конкурира с изделията на майстори  и от други градове, показващи сувенири, съдове, украса, аксесоари за дома от дърво и керамика.

„Цветна пролет“, една от най-красивите изложби в календара на Международен панаир Пловдив, естествено стана притегателен център и за бижутери с нетрадиционен стил. За първи път тази година своето изкуство ще покаже Миглена Петрова от Велико Търново, която прави украшения от цветя.  Всяко цвете е неповторимо, затова бижутата са уникални,  обяснява тя.

Накити от естествени и екоматериали, рисунки върху облекла и панели за мобилни телефони изработва и художничката приложничка Боряна Илиева от Попово, която също ще се представи на „Цветна пролет 2015“.

Изложението е част от  Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, включващи още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов“ и Изложба на общините, започващи също на 25 март,  Европейски панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 26 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (от 27 март), международни киноложки  изложби (от 28 март). Шестте прояви приключват на 29 март и се очаква да привлекат над 20 000  посетители заради комбинацията от бизнес и атракции, насочени към широк кръг специалисти и масова публика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.