1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Как ще бъдат компенсирани стопаните с напълно унищожена реколта през 2010 г.

Как ще бъдат компенсирани стопаните с напълно унищожена реколта през 2010 г.

Ще видите тази седмица в предаването АГРОФОРУМ

АГРОФОРУМ тази седмица започва с новината, че експертите от ДФЗ положиха огромни усилия, за да разгледат подадените през 2010 г. проекти по Нитратната директива, за да могат бенефициентите да ползват субсидия от 85%, която важеше до края на миналата година. Знаете, че инвестициите, които можете да правите за изпълнението на изискванията на Нитратната директива, са част от гарантираните бюджети на мярка 121. Засега обаче експертите от ДФЗ отчитат, че интересът към нея не е достатъчен и е нужно да бъде стимулиран. Какви стъпки са предприети в тази посока и поради какви причини са отхвърлени част от проектите, разказва Ирена Пенчева – началник отдел „Договориране” в ДФЗ-РА.

Друга важна тема, която вероятно засяга доста производители у нас, са последствията от неблагоприятните агроклиматични условия през 2010 г. Ако тогава реколтата ви е била унищожена напълно от наводненията и градушките, имате право да получите компенсация. Документите за кандидатстване за държавната помощ се подават от 1 февруари до 31 март тази година. Отпуснатият бюджет е в размер на 2 млн. и 800 хил. лв. Повече за схемата разказва Ангел Кинанов – зам-изп. директор на ДФЗ-РА.

Тази седмица ще ви покажем и как едно училище на практика реализира успешната формула за рентабилно животновъдство. Става въпрос за Ветеринарната гимназия в Добрич. Как тя прилага сполучливия модел при обучението на бъдещите специалисти, разказват репортерът Галина Недкова и операторът Станислав Колев.

Продължаваме с поредицата в АФ, посветена на директните продажби на продукти от фермите. В миналото предаване ви запознахме с нагласите на нашите животновъди да стартират такава дейност. Със сигурност те се нуждаят както от финансиране, така и от усвояване на опит в този тип продажби. А той може да ни бъде предоставен от италианците, които имат дългогодишна практика в тази област. Италиански специалисти гостуват у нас, за да покажат на българските животновъди как се произвеждат сирена по италианска технология, а консултантът Захари Николов коментира каква рентабилност биха постигнали родните млекопроизводители, ако ползват оборудване, произведено от фирми от провинция Модена, Италия.

И последната тема в АГРОФОРУМ тази седмица е за пролетниците. Припомняме ви, че миналата година стопаните единодушно класираха царевицата на първо място като най-печеливша култура. За тази все още е рано да се прогнозира, но след няколко месеца предстои сеитбата на пролетниците. За да постигнете и сега оптимални резултати, ще ви покажем опита на стопаните от разградското село Осенец, които получиха рекордни добиви през 2010-та.

Вижте видео анонс на предаването ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.