1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Какво се случва след втория етап на дебата за млякото

Какво се случва след втория етап на дебата за млякото

Налице са вече шест предложения

Голямото млечно турне, организирано от Националния съюз на говедовъдите в България, Института по аграрна икономика, Националната служба по съвети в земеделието, вървящо  под наслов ”Да спасим българското мляко”, премина през Русе, Сливен и Търговище и в сряда - 08.12.2015г ще проведе последната среща с говедовъдите от област Враца. Този период бе съпътстван и от други мероприятия свързани със сектор мляко - големия форум проведен в гр. Сливен на 03.12.2015г. Случи се нещо и в Европа по този въпрос, млечната обсерватория обяви и изкупните цени на суровото мляко за месец ноември. За ЕС тя е 30.59 цента, като имаме движение нагоре само с 0.10 цента. Намаление на цените има в Белгия, Франция, Унгария и Словения. Увеличение в България - с 0.34 цента, Чехия, Латвия, Холандия и Англия. Намалението на цената за една година е най-голямо за Ирландия - 24%, Унгария - 22%,Чехия - 18% и най-малко за Гърция -1%, Кипър-1%, Италия - 8%, Полша - 8%, Австрия - 8%. В Германия цената е 29.50 цента и 16% в минус в сравнение с миналата година, този процент за България е 15. Изнесените цифри показват, че кризата в сектор мляко в Европа продължава. Изненадващо организацията Копа Коджека се отегли от „битката” за млякото и начело застана Европейския млечен борд и организациите на говедовъдите от Германия и Франция. Какво предизвика техния гняв - изказването на комисар Хоган пред съвета на министрите - "Аз не мисля, че много фермери произвеждат под производствените разходи. Те казват, че това е така, но в крайна сметка те произвеждат повече". Не закъсня и отговора на говедовъдите - "Подобни твърдения не отговарят на пазарните реалности и  са доказателства за ниска компетентност на комисаря. Ситуацията в европейските млечни ферми се влошава все повече и повече." Цените изплатени на земеделските производители  в много страни в продължение на месеци, са само 25-30 цента за кг мляко, докато производствените разходи са най-малко доказани 40 цента. Вече има предприятия, които са  в несъстоятелност. Други могат да поддържат производството само с допълнителни заеми в 5- до 6-цифрени порядъци. Независимо от това, комисар Хоган отново говори на неотдавнашната среща на министрите на земеделието за стабилизиране на пазара Това е просто още една декларация, в низ от коментари, че  се съмняваме дали Хоган  желае  и може да допринесе за решение.

Според Националния съюз на говедовъдите в България ситуацията у нас е още по-тежка защото пред фермите в Европа на табелките пише 1891 г - когато е създадена фермата, а на нашите табелки пише - 2000г.

Нашият фермер в момента не знае какво го чака след първи януари - отпадат фермите които не отговарят на условията, ще има развитие по Наредба 26, започва голям контрол на продажбите от фермите, които не отговарят на изискванията, то няма и защо да си го крием именно това все още държи някои ферми на „повърхността”. Ситуацията вероятно ще се измени защото дори вече услугите по интернет са под наблюдение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.