1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Какво ще стане с тютюна в крайна сметка ?

Какво ще стане с тютюна в крайна сметка ?

Отново протести на тютюнопроизводителите

Недоволството на тютюнопроизводителите е провокирано от ниската изкупна цена - между 5,50 и 6 лв. за килограм ориенталски тютюн, и от късната кампания. Заплашват, че ще държат продукцията си в складове, докато не получат исканите 6,50-7 лв. от миналата година. Призовават и държавата да се намеси със свои експерти по оценяване на качеството на тютюна, без значение че фирмите купувачи са частни. 

Парламентарният лидер на ДПС Лютви Местан обяви, че партията му подкрепя протеста, защото исканията на тютюнопроизводителите са справедливи. С поред него всичко, което днес те искат, са го имали до 2009 година - до управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ.

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът „Борисов", тютюнът е бил изкупуван на цени до 7,50 лв.

„Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие", които оценяваха качеството на тютюна. Сега изкуствено отново се забави изкупуването на тютюна, за да може да има аргументация партия ДПС да вкара отново тази порочна практика на фонд „Тютюн". Управляващите искат да вкарат отново изкупуването на тютюна в корупционна схема премахната от кабинета „Борисов”, от която схема да печелят приближени фирми и да се пълнят партийните каси.

ГЕРБ успя да повиши цените на тютюна през своя мандат. Това е факт, който ДПС и БСП се опитват да изопачат, но цифрите говорят категорично. А те са следните - 2010 г., когато действаше лицензионният режим, който управляващите отново искат да върнат, тютюнът беше изкупен за 3-4 лева и кампанията отново беше закъсняла. В началото на 2011 г. ГЕРБ направи промените в Закона за тютюна и още в края на 2011 г. цените се вдигнаха до 6 лева. В края на 2012 г. цените бяха към 7.50 лева, а изкупната кампания беше приключила през декември.

Тютюнопроизводители от над 30 населени места в Гоцеделчевско излизат на протести днес 20.01.2014. Те ще блокират основните пътища в селата и ще спрат децата си от училище. До решението се стигна след среща по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюни продължила близо два часа. Официално го обяви кметът на Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на съюза: „Обсъдена беше моментната картина. На много места не е започнала още изкупната кампания. Хората са стигнали до крайни мерки, за които стана ясно от изказванията им. В повечето села, където проблемът е много тежък започват протести аналогични на протеста във Вълкосел, изразяващ се в спиране на пътни артерии, палене на собствения тютюн и спиране на децата да не учат. Това е изключително тежка и радикална мярка действително. Това е вече решение на самите родители”.

Хората от бранша са принудени сами да търсят изход от ситуацията. Те са категорични, че фирмите, изкупуващи тютюн, искат да ги поставят на колене и да ги принудят да продават тютюна на 4 лв., което е три пъти под неговата себестойност. Предстои спешно да бъде проучен пазарът в съседна Гърция, както и възможността произведения тютюн да бъде продаден там от самите производители.

В седмичната анкета на Agro.bg темата беше : Справедливи ли са протестите на тютюнопроизводителите?

50% от анкетираните смятат, че определено са в правото си, защото цените на тютюна са ниски, а правилата при сключване на договорите са неясни.

Голям процент от гласувалите - 42% са на мнение, че тютюнопроизводството е част от свободния пазарен механизъм  и основание за протести няма.

8%  определят получаването на субсидии, като фактор за намаляване на изкупните цени.

В края на миналата седмица около хиляда души от региона, съседните общини и села блокираха за час и половина движението към Гоце Делчев.

Сега се започва отново с протестните действия в очакване на разрешение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.