1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Към края на годината около 15 000 ферми ще отговарят на всички европейски изисквания за качество на суровото мляко

Към края на годината около 15 000 ферми ще отговарят на всички европейски изисквания за качество на суровото мляко

През изминалата година продукцията от сектор животновъдство е нараснала с 4,6 на сто

Към края на годината у нас ще има около 15 000 ферми от трите групи, които ще отговарят на  всички европейски изисквания за качество на суровото мляко. През декември изтича дерогационният период, който беше договорен от министър Найденов, за да успеят нашите фермери да оправят стопанствата си според стандартите в общността. В момента стопанствата от първа категория, които покриват санитарните изисквания на ЕС, са 2679. В тях обаче се отглеждат 35 на сто от всички млечни крави в страната и те притежават около половината от националната млечна квота, пише в.Монитор.

През изминалата година продукцията от сектор животновъдство е нараснала с 4,6 на сто, като тя заема 30,9 на сто за селското стопанство.

През 2014 г. експертите от аграрното ведомство очакват да е намалял вносът на чужда животинска продукция, особено за нуждите на месопреработвателната индустрия. Към този период у нас обаче ще се увеличат животните, които се отглеждат за месо, за сметка на млечното направление.

През 2014 година месодайните крави у нас се очаква да бъдат с 87 на сто повече в сравнение с миналата година. От червените меса се очаква вътрешното потребление на свинското месо да нарасне с 5,9 % спрямо 2010 г. , вносът трябва да намалее с 9,2 %, а износът се очаква да се увеличи с 14,5 на сто.

Въпреки трудностите, които срещат птицевъдите, ще се запази високият дял на  пилешкото месо. Очаква се износът на черен дроб от патици да нарасне с 12,5 % Страната ни е водещ производител в Европа на скъпия деликатес, а основният износ е за Франция. По данни на аграрното министерство общият бюджет – европейски и национални средства за подпомагане на животновъдството през следващия тригодишен период (2012-2014 г.), трябва да се увеличава след 2012 г. средно с близо 10% годишно. От около 200 млн. лева за тази година, 304 млн. лв. за 2012 г. и ще достигне 325 - 345 млн. лева през 2014 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.