1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кампанията по директните плащания за тази година е провалена

Кампанията по директните плащания за тази година е провалена

Стартът й е закъснял с 22 дни

За провалена кампания по директните плащания алармираха земеделски стопани по време на земеделския форум „Фермата“, който се проведе в Пловдив. Причината е, че стартът й е закъснял с 22 дни, което автоматично води до забавяне на внасянето на документите, на базата на които земеделците трябва да получат финансиране.

Основният проблем е свързан с очертаването на границите на земеделските площи, тъй като крайният срок за тях е до 15 май.

„Реално остава един месец срок, в който може да очертаваме. Активната кампания по засяване на културите трябва да тече през април и ние трябва да чертаем в тези малки граници. Качваха какви ли не слоеве, усложняваха системата и на практика тя не работи в момента“, сподели земеделският производител Мартин Борисов.

„Никой не е наясно как ще бъде този географски принцип за имотите. В реалните граници по границата на имота ли ще бъде“, попита Даниела Христоскова от Пазарджик, която се занимава с оризопроизводство.

Най-големият проблем според земеделците при новата система е, че претенция за дадена земеделска площ може да бъде предявена от всеки, който представи правно основание. „В едно правно основание на един бенефициент, което е разпечатано от общинската служба, могат да имат правни основания арендатори, собственици и наследници на земята или който и да е подал друг арендатор, договор за наем или за аренда. Оттук насетне всичко се решава помежду им. Така че тази година очакваме да има много по-големи застъпвания, отколкото бяха в предишните години“, коментира Даниела Христоскова.

В програмата на форума беше обявено, че ще участва експерт от земеделското министерство от отдел Идентификация на земеделските парцели, такъв обаче не дойде и така по казуса от агроведомството не беше взето отношение.

Над 200 земеделски производители взеха участие в специализирания земеделски форум „Фермата“ в Пловдив, организиран от списание ENTERPRISE.
Във форума участваха и експерти от министерството на земеделието, които дадоха разяснителна информация по отношение на новите критерии според които земеделците могат да кандидатстват за финансиране по мерките от новата Програма за развитието на селските райони. По време на форума земеделските производители изразиха несъгласие с някои от критериите и по специално точковата бонуса система, на базата на която се извършва класирането на проектите. По време на форума, земеделците отправиха критика към земеделското министерство и за смъкването на таваните на субсидиите по мерките 4.1 и 4. 2
Семинарът беше разделен на два панела, като в първия панел земеделски производители споделиха практики и проекти за бизнес развитие в земеделието. Във втория панел експерти от агро ведомството дадоха разяснения по отношение на някои мерки от новата програма, като акцента падна върху био  животновъдството и учредяването на групи и организации, които могат да получат финансиране  по мярка 9.
Сред медийните партньори на „Фермата“ е АГРО ТВ.

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.