1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Канада и Мексико с наказателни мита срещу САЩ

Канада и Мексико с наказателни мита срещу САЩ

Решението слага точка на спор между трите страни, започнал през 2009 година

Световната търговска организация разреши на Канада и Мексико въвеждането на наказателни мита за стоки от Съединените Щати. Решението слага точка на спор между трите страни, започнал през 2009 година.

В основата на спора е регламент за етикетирането на говеждо месо, издаден от Вашингтон. Той изисква на опаковката да пише страната на произход. Според Световната търговска организация това условие дискриминира месото от двете съседки на Щатите, които сега получават правото да наложат наказателни мита върху американски продукти. Общата сума е над 1 милиард долара, като Канада може да поиска митнически такси в размер на 780 милиона, а Мексико – 230 милиона.

Преди 6 години Вашингтон въвежда задължителното изписване на страната на произход за говеждо месо. Щатските преработватели намаляват драстично вноса от Канада и Мексико заради бюрократичните процедури. Щетите за двете страни са в размер на 3 милиарда долара.
Междувременно Американският Конгрес гласува през юни тази година закон, които отменя разпоредбите за етикетирането, но все още се очаква решението на Сената.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.