1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Катар иска да развива зърнопроизводство в България

Катар иска да развива зърнопроизводство в България

Снимка:

Това обяви председателят на държавната компания „Хасад фууд” Насър Ал Хаджири

Катар проявява интерес към отглеждането и вноса на български агнета и производството на месо. Това обяви председателят на държавната компания „Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Освен това Катар иска да развива зърнопроизводство в България - най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър Ал Хаджири. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася.

„Хасад фууд” е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд. Страната може да вземе под аренда държавни земи в България, каза  председателят на „Хасад фууд”. Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста  държавни  пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни  инвестиции в животновъдството, допълни министър Найденов.

Той представи още  възможностите за производство на розово масло, за изграждане  на екарисаж в Угърчин, птицевъдството, аквакултури, логистичен център  за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество „Врана”, към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.