1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кипър претърпя поражение пред Европейския съд

Кипър претърпя поражение пред Европейския съд

Заради своя специалитет Кипър наскоро заплаши, че ще блокира търговското споразумение между Европейския съюз и Канада

Повторно поражение пред Европейския съд претърпяха кипърските производители на сиренето Халуми (Halloumi). Според магистратите в Люксембург българският продукт с подобен характер и с името BBQloumi не може да бъде сбъркан с кипърския.
 
Делото е заведено още през 2017 година от кипърската Фондация за закрила на традиционното сирене, която държи правата върху марката Халуми. Организацията със седалище в Никозия смята, че хората лесно могат да сбъркат двете наименования и затова настоява българското да бъде забранено. Тогава жалбата беше внесена в Европейската служба за интелектуална собственост, която трябваше да регистрира българския вариант на сирене за печене на скара. 
 
Службата аргументира, че няма вероятност потребителите да правят връзка между кипърските и българския производител. Фондацията обжалва това решение пред Европейския съд, който я отхвърли. След това кипърците отново обжалваха на по-висока инстанция. В своето решение тя обяснява, че при повторната проверка на фактите е стигнала до заключението, че не съществува опасност хората да сбъркат единия продукт с другия. Заради своя специалитет Кипър наскоро заплаши, че ще блокира търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, тъй като смята, че сиренето не е достатъчно защитено и има опасност да бъде копирано от производители отвъд Океана. До бойкот обаче така и не се стигна. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.