1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китай си избра българин за национален съветник по овощарство

Китай си избра българин за национален съветник по овощарство

Титлата бе дадена преди дни от новия държавен глава Си Джипнин на доц. Атанас Благов

Китай си избра българин за национален съветник по овощарство. Титлата бе дадена преди дни от новия държавен глава Си Джипнин на доц. Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил. Отличието е заради успешните опити на учения да сади специално изработени за тамошните климатични условия български ябълки и череши. Успешният експеримент е на път да смени оризовите плантации с овошки от Балканите, пише standartnews.com.

25 учени от цял свят, които работят за Китай, са били на среща с встъпващия през март в длъжност генерален секретар на КПП, главнокомандващ и президент Си Джипнин и цялото партийно ръководство малко преди Нова година. Само четирима от уважените спецове са получили възможност да говорят за плановете си в необятната страна, сред които и доц. Атанас Благов. Десет дни по-късно нашенецът е удостоен с титлата национален съветник на Китай. Това става 3 г., след като той получи златен медал от Китай за проектирането и създаването на нови овошки. Кюстендилецът от 10 г. пътува за по няколко месеца до провинция Шандунг, където са най-големите полета с ябълки.

Годишно там се берат над 9 млн. тона

Сега българинът е решен да пренесе и нашите череши и круши. Климатичните условия в провинция Шандунг са добри, но са по-различни от нашите и трябва да се направят подобрения на фиданките, разказва ученият. Той бил и от първите бели хора, които местните в източната провинция виждат. След дългите пролети на опити и нови насаждения жителите вече свикнали с българското присъствие.

Доцентът работи дълги години в Института по земеделие в Кюстендил. След пенсионирането си продължава да помага на колегите си в разработването на хибриди. Най-силни са постиженията му при ябълките. От 13 г. участва редовно в Международното изложение за ябълки "Зелено бъдеще" в Китай, което е под патронажа на ООН.

В кюстендилския институт има разработени 430 различни сорта, които се отглеждат в различни краища на света. Всяка година на празника на плодородието местните агрономи показват поне по 90 от своите "рожби". Екипът е категоричен, че овошките могат да ни измъкнат от кризата. Според тях приходите от овощарство са от 600 до 1200 лева на декар ябълки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.