1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китайското правителство предприема мерки за намаляване на консумацията на месо

Китайското правителство предприема мерки за намаляване на консумацията на месо

В момента в страната има приблизително 100 милиона души с наднормено тегло и диабет

Китайското правителство предприема мерки за намаляване на консумацията на месо. Целта е да се ограничи затлъстяването на населението, както и замърсяването на климата, което е предизвикано от животновъдството.

Според плановете на правителството, след 14 години всеки китаец трябва да изяжда най-много 27 килограма месо годишно. В момента консумацията на глава от населението е близо 63 килограма. В страната консумацията на месо е символ на благоденствие.

Инициативата на китайското правителство е по предложение на Пекинското министерство на здравеопазването, което се опасява, че променените хранителни навици на гражданите ще доведат до сериозни здравословни проблеми. В момента в Китай има приблизително 100 милиона души с наднормено тегло и диабет.

Другата цел е опазването на климата. Ако инициативата има успех, вредните емисии от китайската икономика биха намалели с един милиард тона въглероден двуокис на година.
Как точно ще бъдат накарани хората да ядат по-малко месо, още не е ясно. От правителството само съобщават, че ще стартират информационни кампании и ще въведат вегетариански дни в училищни и ведомствени столове. Засега не се обсъжда по-висок ДДС за месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.