1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кооперативите са важни за бъдещите поколения млади фермери

Кооперативите са важни за бъдещите поколения млади фермери

В предстоящия да излезе Манифест от Тарагона ще бъде публикуван набор от колективни амбициозни цели, фокусирани върху това как кооперациите могат да подкрепят новите фермери

В испанския град Тарагона приключи втория бизнес форум под надслов "Насърчаване на бъдещето на земеделието: Значението на кооперациите в култивирането на нашето ново поколение млади фермери", на европейската фермерска организация Коджека.  В него участваха над 250 млади кооператори, представители на испански и европейски власти и селскостопански експерти, за да разгледат належащия проблем за обновяването на поколенията.

Откривайки събитието, вицепрезидентът на Коджека и координатор на Бизнес форума, Кристиан Хоег-Андерсен, отбеляза, че бъдещето на европейското земеделие е преплетено с бъдещето на младите фермери. Потенциалът на кооперациите може да осигури обновяване на поколенията и да покаже пътй към устойчиво бъдеще за селското стопанство.

Като се има предвид темата на този форум, акцентът беше активната роля на младите фермери, чийто принос беше от съществено значение за успеха му, предоставяйки ключова представа за предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в земеделието, заедно с приоритетите за бъдещето на селското стопанство. Освен това, представянето на най-добрите практики от кооперациите за това как те ангажират млади фермери, предостави убедителни доказателства за ролята на кооперациите за насърчаване на обновяването на поколенията.

В заключителните си думи президентът на Коджека Рамон Арменгол изрази своята благодарност и оптимизъм за бъдещето на европейското селско стопанство и подчерта необходимостта от по-нататъшното овластяване на младите стопани като бъдещи лидери в селското стопанство.

В предстоящия да излезе Манифест от Тарагона ще бъде публикуван набор от колективни амбициозни цели, фокусирани върху това как кооперациите могат да подкрепят новите фермери. Документът ще очертае ключови цели за подкрепа на професионалното развитие на младите фермери, предоставяне на финансова подкрепа за техните проекти и насърчаване на участието им в кооперативното управление. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.