1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Красимир Коев: Гроздовата реколта тази година ще бъде по-богата

Красимир Коев: Гроздовата реколта тази година ще бъде по-богата

Снимка:

От тази година "атакуваме" с българско вино азиатските пазари и по-специално Китай

Новите сортове вино - с високо качество и ниска себестойност, ни правят конкурентни на чуждите пазари, смята изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. От тази година "атакуваме" с българско вино азиатските пазари и по-специално Китай, съобщава в интервю за БТА Коев.

Според специалиста заради големия интерес към белите вина тази година те са изчерпани на пазара още преди новата реколта. В тази връзка е и апелът му към лозарите - да засаждат бели сортове, защото следвайки световната тенденция може да се получи по-високо търсене на бялото грозде, а оттам и дефицити.

По данни на земеделското министерство гроздовата реколта тази година ще бъде по-богата, а шефът на агенцията допълва, че това ще доведе и до повече винена продукция. Според Коев през 2011-а ще имаме една от най-хубавите реколти за последните десет години.

„Основен дял в това имат новите насаждения, които влязоха в плододаване и тази година дават максимум реколта. Това е от една страна, а от друга, след като насажденията са нови и качеството на продукцията ще бъде по-високо", каза Коев. По думите му дейността за производството им ще бъде по-ниска, което ще ни направи по-конкурентни на международните пазари - на тези, които имаме в момента и на новите като качество и като цена.

Коев припомни, че страната ни традиционно изнася за руския и за полския пазари. Той допълни, че в момента атакуваме с български вина азиатските пазари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.